Medische voedingPremium

Wijn en chocolade op het menu!

Eindelijk verwenvoedsel dat door voedingsdeskundigen niet meteen afgeschreven wordt. Natuurlijk vinden we in wijn ethanol, wat niet meteen aan te raden is, en in chocolade suikers en vetten, maar tegelijkertijd bieden deze voedingsmiddelen ook meteen een serieus voordeel voor onze gezondheid: polyfenolen.

Polyfenolen zijn organische moleculen die we terugvinden in het plantenrijk. Ze hebben antioxiderende eigenschappen die op verschillende niveaus positieve effecten hebben: ze beschermen de cellulaire bestanddelen tegen oxidatieve schade. Die worden vaak gelinkt aan degeneratieve aandoeningen zoals kanker, osteoporose, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde neurologische aandoeningen. Deze moleculen hebben ook een ontstekingsremmend effect. In de voeding vinden we ze vooral terug in groenten en fruit, maar ook in koffie, groene en zwarte thee, cacao en rode wijn.

Wijn

Rode wijn bevat tien keer meer polyfenolen dan witte wijn. Zij zitten in het vel en de pitten van de druif. Het is door de fermentatie van de druivensuikers tot alcohol dat de polyfenolen zich profileren. Het spreekt vanzelf dat alcohol op zich niet meteen een aanrader is voor de gezondheid. Maar de antioxiderende eigenschappen van de quercetine, de epicatechine en de proanthocyanidine die in de druif en dus ook in de wijn zitten, zijn lang en breed bestudeerd en hebben ondertussen hun plaats gevonden in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen.

Resveratrol

In het vel van de druif vinden we resveratrol, een gekleurde molecule. We vinden dezelfde molecule ook terug in braambessen, pompelmoes, pistache- noten en rabarber (bij voorkeur uit biologische tuinbouw). Onder de vorm van glucoside zit resveratrol ook in het vel van de blauwe druif en we herkennen ook een niet te verwaarlozen portie in rode wijn, onder de vorm van aglycone (niet gelinkt aan een suiker).

Chocolade

Ook chocolade, en meer bepaald cacao, is rijk aan polyfenolen. Sommige auteurs beweren zelfs dat chocolade van alle voedingsstoffen bijna de meeste antioxidanten bevat. De waarde daarvan is rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid cacao en de verscheidenheid van de bonen die erin verwerkt zitten. Het percentage cacao blijft hoe dan ook een goede indicator. Witte chocolade valt hier helemaal buiten, aangezien die gemaakt wordt met cacaoboter. Idem voor warme chocolademelk of warme chocolade: hitte is desastreus voor polyfenolen.

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine
Cookies

De Apotheker maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.